Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Højskoleeftermiddag

JUN
07

Højskoleeftermiddag


Onsdag d. 7. juni 2023 (hele dagen)
Konfirmandstue, Bjergevej 3, 5600 Faaborg
Therese Kudajewski
Højskoleeftermiddag

Grundtvig og Visdommens genkomst

 Højskoleeftermiddag i konfirmandstuen i Svanninge præstegård onsdag den 7. juni fra kl. 16.00-18.00, hvor vi sammen vil synge fra Højskolesangbogen og lytte til et spændende foredrag af den passionerede og anderledes tænkende Grundtvig-forsker Uffe Jonas. Efter foredraget vil der være mulighed for at drøfte de emner, som visdommens genkomst har åbnet op for, og der vil blive budt på lidt brød, ost og vin.  

Om foredraget skriver Uffe Jonas: 

"Mig skabte Herren først blandt alle sine værker, i urtiden, førend han skabte noget andet” .... Som en medskaber, en fryd for øjet, dansede jeg for hans åsyn dag efter dag, jeg dansede af glæde ved hans skaberværk, og jeg frydede mig over menneskene.” (Ordspr. 8)

Visdommen spiller en stor, måske afgørende, men ofte overset rolle i den jødisk-kristne tradtion. 

Hun sætter ikke sit lys under en skæppe. Men hvem eller hvad er hun? 

Visdommen er en slags åndelig sammenhængskraft, der minder om den, man kan opleve i musikken. Det er fornemmelsen for den orden de rytmer og samklange, som forbinder os med hinanden, med universet og med andre levende væsner. Kærligheden til visdommen var for Grundtvig en nøgle til både religion, kunst og videnskab. Det er ikke mangel på viden, men mangel på visdom, som vores samfund og vores kirkeliv lider under. Åndelig umusikalitet skaber mærkbare dissonanser over alt. Døvheden over for livets pulsslag, den respektløse udnyttelse af naturen, den sociale angst og fremmedgørelse, udspringer af vores indre støj, selvoptagethed og manglende lydhørhed over det indre liv i andre levende væsner. Ja, den manglende lydhørhed for Skaberens egen Røst. Det er denne åndelige umusikalitet, som har bragt naturen i oprør, og som fører samfundet ud i kaos og opløsning. 

Det var denne visdomsfortrængning, som Grundtvig satte sit liv ind på at overvinde.

Alle er velkomne, også hvis du ikke bor i Svanninge sogn.

Tilmelding til Sognepræst Therese Strand Kudajewski. Mail: MATN@KM.DK